presspagetop_eng.jpg

Click here to subscribe to press releases from EVRY!

Blir 2018 året då affärssystemen flyttar ut i molnet, på allvar?

Mikael Johansson - 6 jun 2018

affärsssystem-i-molnet (kopia)

Det går just nu en trend bland företag att migrera hela eller delar av verksamhetens data till molnet med hjälp av olika slags cloud-tjänster. Delvis på grund av ständigt växande datamängder som behöver lagras, hanteras och analyseras och där molntjänster blir det naturliga valet av plattform. Säkert, tillgängligt och kostnadseffektivt. Men det är inte bara företagets data som flyttar ut från företagets privata servrar för att istället ta plats i molnet. När allt fler företag investerar i både hård & mjukvara som tjänst är tiden kommen för att också låta de mer komplexa lösningar som affärssystem göra sin flytt ut i molnet.


Nya möjligheter med rätt affärssystem

När det rör sig om ett affärssystem i molnet krävs det att du handlar rätt för att säkerställa att du får det du behöver. Möjligheterna bakom molntjänster är många, likaså behoven. De företag och individer som just nu utvärderar eller gör ett aktivt val att flytta sitt affärssystem upp i molnet gör det av olika drivfaktorer. Många vill åt den flexibilitet och kostnadseffektivitet som molntjänsterna kan erbjuda. Eller så vill de nyttja principen ”pay as you grow” och den skalbarhet som gör att de kan växla upp i kraft och kapacitet vartefter behovet finns. Andra vill åt lättillgängligheten till sitt företagsdata utan att för den delen göra avkall på säkerheten eftersom säkerhet är en kritisk faktor när det rör sig om affärsrelaterat data. Med tanke på att ERP-teknikmarknaden är så stor blir det för många nästan omöjligt att veta var man ska börja eller hur man ens skiljer mellan olika leverantörer och produkter.

 

Konsten att välja rätt

Oavsett drivkraft kommer allt fler beslutsfattare att landa i utmaningen att välja rätt affärssystem efter sina unika behov. Något som visat sig inte alltid är så enkelt. Enligt rapporten Select and Implement an ERP Solution, framtagen av IT-analytikerna Radar Ecosystems, har sjuttio procent av ERP-implementeringar misslyckas på grund av brist på en tydlig beskrivning och specifikation av funktionella krav. Det har bidragit till att många väljer att vända sig till externa partnerskap med ERP specialister då interna resurser för att driva större ERP-projekt på egen hand saknas.

Vi på EVRY har märkt av den ökade efterfrågan på ERP kompetens då vi får många uppdrag att vägleda våra kunder till sin unika ERP-implementation. Vårt fokus har alltid legat på att förbättra arbetsupplevelsen med hjälp av rätt sammansatt teknik med väl utvalda system som stöd. Men vi kan inte göra hela jobbet. Arbetet att modernisera sitt affärssystem måste börja internt. När det beslutet väl är taget inom den organisation som vill få till en förändring finns vi på EVRY tillhands för att guida dig till rätt lösning efter behov.Vem besvarar mina frågor?

Det är viktigt att känna att rätt beslut tas i val av leverantör och lösning men även val av kompetens-partner som kan besvara de frågor som kan tänkas dyka upp på vägen. När det rör sig om en ny implementering eller en modernisering av befintligt affärssystem kommer det helt förståeligt att föra med sig en hel del och frågor. Frågor som berör flera avdelningar och roller, både IT chefer, ekonomichefer och försäljningschefer. För vad innebär det egentligen att flytta ett affärssystem upp i molnet? Vem ansvarar för att en migrering går smidigt och vem ser till att informationen är i säkert förvar? Vad krävs i form av resurser och hur stor är investeringen i tid och pengar?

Eller till frågan som vi ställer oss inledningsvis i den här bloggen: Blir 2018 året då affärssystemen flyttar ut i molnet, på allvar? Är företagen tillräckligt mogna att göra slag i saken och dra nytta av molnets alla möjligheter? Den frågan tog vi vidare till Hans Werner, analytiker och grundare av IT-analysföretaget Radar. Enligt Hans har många små och medelstora företag redan tagit steget till viss del men det som visar på att det faktiskt kan vara så är att de nu ser en stark rörelse även i större verksamheter. Och med tanke på den ökade efterfrågan kan vi inte annat än tro att det skulle kunna vara just så.

 

/Mikael Johansson, VP Application Services på EVRY

geir.jpg

Geir Remman

VP Corporate Communications, EVRY +47 970 55 017 geir.remman@evry.com

jorn.jpg

Jørn Bremtun

VP Corporate Communications, EVRY +47 922 09 735 jorn.bremtun@evry.com

viola.jpg

Viola Hellström

VP Communications, Financial Services +46 737 08 17 27 viola.hellstrom@evry.com