presspagetop_eng.jpg

Click here to subscribe to press releases from EVRY!

Är spärrarnas tid förbi?

Andreas Lindén - 22 maj 2018

blogginlägg 5 450x308
Tio år gammal anlände jag ensam till Stockholms Central efter en tågresa från Malmö där jag bodde. Jag skulle för första gången åka ut till skärgården och hälsa på en kompis. Jag hade fått riktlinjer om hur jag skulle åka. Först tunnelbanan till Slussen sen vidare med buss till 

Stavsnäs vinterhamn. Lite nervöst gick jag ner i tunnelbanan och fram till biljettluckan.

–  En biljett till Stavsnäs vinterhamn tack.

– Okej det blir tre zoner, sa mannen i luckan och stämplade en lång remsa.

Det här var tjugo år sedan men jag minns fortfarande min förvirring. Vad var det för lång konstig papperslapp jag fått i min hand och hur fungerade den?

Jag misstänker att det är fler än jag som minns SLs remsor? De togs bort så sent som 2013.

En stor nackdel med pappersbiljetterna var att tappade du dem så var de borta för alltid. Jag glömmer aldrig hur jag skamset fick berätta för mamma och pappa att jag tappat bort mitt nyinköpta månadskort till Skånetrafiken. Det var inte roligt.

Idag finns ju den fantastiska möjligheten att registrera kortet på nätet och enkelt kunna spärra det om du tappar det och så får du ett nytt hemskickat. Idag kan du också lätt ladda på din biljett över webben vilket såklart är smidigt. För vem vill behöva stå i kö till en automat eller biljettlucka? Även mobilbiljetterna har utvecklats och man betalar enkelt med Swish på många håll runt om i landet.

Men kan det bli ännu enklare?

Häromdagen åkte jag bil på Essingeleden och kom då att tänka på hur smidigt det är att betala trängselavgiften. Bilens registreringsplåt scannas och bilägaren får en faktura i slutet av månaden. Du behöver inte stanna vid några spärrar eller betala något på plats.

Skulle samma teknik fungera för kollektivtrafiken tänker jag då. För ni vet ju hur det är i morgonrusningen. Alla trängs vid spärrarna och man tappar väldigt mycket tid. Borde man inte kunna ha något liknande system som med registreringsplåtarna? Ett exempel där detta redan görs är Amazon GO, en matbutik där du går in och plockar vad du ska ha och betalningen sker automatiskt direkt på vägen ut, utan någon fysisk kassa. Vill vi inte skanna av allas ansikten finns det trådlös teknologi som vi skulle kunna koppla till våra telefoner istället för att uppnå samma resultat.

Tänk så smart när du kommer springande på morgonen, stressad till ditt tåg. Men istället för att mötas av spärrar och köer går du bara på tåget så dras en summa direkt från ditt resekonto på mobilen. Hur smidigt vore inte det? Visst skulle det bli enklare att fuska, men samtidigt skulle det finnas större möjligheter att ha kontrollanter och resevärdar på tågen och bussarna eftersom de inte längre skulle behöva stå vid spärrarna.

Jag väntar med spänning på hur framtidens biljetter kommer se ut. Men en sak är jag rätt säker på; remsan kommer vi inte se igen.

Läs mer här om morgondagens resande

Andreas Lindén är Key Account Manager på EVRY och jobbar inom branscherna Retail, Transport and Logistics. 

 

geir.jpg

Geir Remman

VP Corporate Communications, EVRY +47 970 55 017 geir.remman@evry.com

jorn.jpg

Jørn Bremtun

VP Corporate Communications, EVRY +47 922 09 735 jorn.bremtun@evry.com

viola.jpg

Viola Hellström

VP Communications, Financial Services +46 737 08 17 27 viola.hellstrom@evry.com