Ärligt talat – har du en bra digital arbetsplats?

Robin Dronsfield - 6 sep 2018

robin_dronsfield_blogg

Ta ett möte på språng, spika budgeten i stugan och ha din närmsta kollega i Taiwan. För mig som arbetar med att skapa digitala arbetsplatser är det mesta möjligt. Din digitala arbetsplats ser till att du kan göra det du ska på ett effektivt och smidigt sätt. Trots det får den digitala arbetsplatsen inte lika mycket uppmärksamhet som det fysiska kontoret. Men, vad är en bra digital arbetsmiljö, egentligen? Räcker det med att ha wifi som fungerar, eller behöver vi mer än så? Nedan ser du hur mina tankebarn Omar och Maries digitala arbetsdag ser ut. Jag tror de flesta av oss känner igen oss i Omars arbetsplats, där digitala system och arbetssätt har lagts som ett lager över de analoga arbetssätten – en enorm källa till frustration. Det finns så många bra sätt att arbeta digitalt. Därför vill jag också dela med mig av Maries berättelse.

Omar – vad sjutton är digital arbetsmiljö?
Omar har precis blivit kvitt de hårda vindarna som piskat honom i ansiktet under cykelfärden till kontoret. Han trycker sitt finger mot läsaren och skjutdörrarna till hans kontor öppnas. Omars arbetsgivare har tagit steget till aktivitetsbaserade arbetsplatser, så Omar brukar försöka vara så tidig som möjligt för att knipa en av de mest åtråvärda platserna. Väl där får hans mailkorg och att-göra-lista lika mycket uppmärksamhet som bara Omars fina trädgård där hemma brukar få. Men idag har det blåst ordentligt och det har gjort Omar försenad till jobbet. Han hittar en plats rakt under en fläkt som pliktskyldigt tuggar på och spyr ut kylande moln. Det verkar också som att stolen här är snett inställd. En koffeinist har dessutom lämnat kafferingar på bordet från ett tidigare besök och efter bara några minuter börjar skärmen flimra. Inte konstigt att platsen var ledig, tänker Omar. Arbetsmiljön här är inte optimal.

I dessa lägen är Omar en tillgång – han flaggar alltid för lokalansvarige och arbetsplatsen ses oftast över. Men hur är det egentligen med Omars digitala arbetsmiljö? Begreppet ”digital arbetsmiljö” har inte nått Omar än. Kanske borde han reflektera över hur systemen hänger ihop, hur intuitiva de är och hur användarvänliga de egentligen är? I dagsläget pratar inget av de fyra system han nu har framför sig på sin flimrande skärm med varandra. I slutändan vill de dock uppnå samma sak – att Omar ska vara så effektiv som möjligt.

Omar får anstränga sig för att flytta aktiviteter och text mellan de olika systemen. Det gäller bland annat att komma ihåg att fakturasystemet avrundar uppåt, så han måste korrigera det varje gång han inte har jämra siffror att rapportera.

Nu börjar Omar bli trött. Hans hjärna har fått arbeta onödigt mycket, och timmarna räknas ner tills det är acceptabelt att gå hem för dagen.

Marie behöver inte ha koll på vad VPN är
Marie har precis tömt sin inkorg, vardagens trötthet gör sig påmind och nu sneglar hon på klockan nästan var femte minut. Det är sommar och Marie har planerat semestern in i minsta detalj. Hon är duktig på att varva ned och koppla bort. Kanske beror det på att hon är så effektiv? När hon har en uppgift framför sig så är hon fokuserad som en schackspelare och när hon har gjort det hon ska så är tankarna någon annanstans.

Marie ska ut till sommarstugan och ska skriva klart det sista innan hon kan ta välbehövd semester. Hon vägrar att inse det själv men det har lite med Tord, Maries granne på landet, att göra. Tord är kul sällskap tycker Marie och det verkar vara ömsesidigt.

Väl i stugan lägger hon sig i sin hängmatta och kopplar upp sig med en surfplatta. Dokumentet hon ska färdigställa är hemlighetsstämplat. Maries surfplatta har läst av att det är hon som sitter vid rodret och släpper därför in henne smidigt på ytan där de hemliga dokumenten ligger.

”Men hallå där!” Marie rycker till i hängmattan. Tord har smugit över så fort han har sett att hon har installerat sig i sommarstugan och nu står han med en vinflaska och två glas och ser sällskapssjuk ut.

Men Tords leende byts snabbt ut mot en mer osäker blick. Han märker att Marie inte hade räknat med att bli störd. Hade de känt varandra lite bättre hade han vetat att det här inte var rätt tillfälle för ett spontanbesök.

”Ehh..” säger han och fortsätter ”jag hade också tänkt jobba lite men.. mitt VPN strular så jag kommer inte åt det jag ska… och jag vet inte hur man hör av sig till supporten…” Marie vet inte ens vad VPN är för något. Hon har aldrig stött på det och supporten har hon vad hon kan minnas inte varit i kontakt med på väldigt många år. Allt funkar ju bara hela tiden för henne.

Marie måste nu kämpa för att slita sig från att arbeta vidare med de hemliga dokumenten. Hennes surfplatta har känt av att hon nu har uppmärksamheten någon annanstans. Den sparar de sista ändringarna hon gjorde och släcker skärmen. Det finns tid för hemlighetsstämplade dokument sen, tänker Marie.

Vill du veta mer om hur vi transformerar analoga arbetstimmar till digitala? Klicka nedan för att se mer fördelar med en bra digital arbetsplats.

Så blir arbetslivet digitalt

/Robin Dronsfield, Team Leader Digital Workspace på EVRY