presspagetop_eng.jpg

Click here to subscribe to press releases from EVRY!

Möt Framtidens Samhälle - Den Balanserade Staden

Mayia - 17 apr 2018

EVRY_TSP_522965139_wide.jpg (Medium) - beskuren

Hur ser en dag ut år 2033 - på riktigt? Vårt Design Lab har gjort en spännande framtidsspaning där tre olika typstäder presenteras. Varje stad är optimerad utifrån vissa funktioner, men saknar balans. När vi låter våra typstäder mötas når vi en hållbar stad; Framtidens Samhälle. Baserad på framtidsspaningen presenterar vi nu Den Balanserade Staden. 

Medborgare: Mayia
Datum: 2048-12-20

Det har gått 15 år sen jag träffade Hiro och Max. Turen och människors vilja att få en bättre framtid såg till att vi möttes. Och tillsammans är vi miljoner och åter miljoner medborgare, i många olika städer.

Vi gav alla upp, svalde vår stolthet och såg på våra städer med nya ögon. Vi såg våra hemstäder för vad de hade blivit. Min hemstad, den Effektiva Staden, var inte längre en stad som gjorde människor glada. Effektiviteten, produktiviteten och fokus på funktion tog bort de små sakerna som jag inte ens visste att jag saknade. Effektivitet tog all plats och vi glömde bort vad det innebär att leva som människa.

Hiro lämnade motvilligt den Lärande Staden när hans hus rasade under vintern och han inte fick någon sovplats inne i Biblioteket. Vad som först var tänkt som en kort visit för att lära sig mer om andra städer blev snart ett permanent beslut, och trots att Biblioteket lämnade ett stort hålrum i Hiro fann han glädje och inspiration till innovation i det mest basala, som fungerande trafik, bostäder och trygghet.

Max, eller idealisten som vi kallar honom ibland, är den som har haft den jobbigaste omställningen. Trots hans hemstads löfte om deltagande och öppenhet fungerade illusionen enbart med tunga skygglappar. Kuratorerna, utvalda av algoritmer, var trots allt bara människor. Och människor är just människor, fulla av fel och lätta att korrumpera. Alla små val distraherade Max från att lyfta blicken. Han blev ombedd att lämna staden efter att han börjat ställa frågor om hur algoritmen väljer Kuratorer, och varför den inte har utsett några nya Kuratorer på så lång tid.

Vi träffades online av en slump, alla tre sökande efter ett nytt ställe att kalla hem, där människors glädje, hälsa, liv och behov sätts i första rummet istället för teknik, ideologi och principer. Det tog månader av privata meddelanden, hets i öppna debattforum och nerbrutna argumentationer innan vi förstod att vi tre gav varandra någonting nytt. Tillsammans hade vi ryggsäckar fulla med erfarenhet och tankar som kunde möjliggöra byggandet av någonting nytt; en Balanserad Stad.

Det är här, i den Balanserande Staden, som vi möts. Innovation och lärande går hand i hand med effektivitet, och vi deltar och känner oss delaktiga på en nivå som tillåter eget tänkande. Tekniken, ny som gammal, möjliggör att vi kan leva på det sätt som vi alla vill istället för att skapa boxar och gränser som vi måste hålla oss inom. Till skillnad från våra gamla hemstäder har vi ingen ”pitch” eller slogan för att få nya medborgare att flytta till vår stad, det behövs inte. Vårt budskap är våra medborgare, som på sitt eget sätt sprider våra och sina tankar och idéer om framtidens samhälle. Vår stad är ju till för människorna, trots allt.

Någon vis person sa att det viktiga är inte vilken teknik vi kommer ha i framtiden, utan hur vi använder den. För mig, Max och Hiro är det glasklart. Tekniken finns till för oss människor, inte tvärtom.

Läs EVRYs rapport om Framtidens Samhälle.

Gå till rapporten här

Läs hela bloggserien här:

Den Effektiva Staden

Den Lärande Staden

Den Deltagande Staden

 

 

geir.jpg

Geir Remman

VP Corporate Communications, EVRY +47 970 55 017 geir.remman@evry.com

jorn.jpg

Jørn Bremtun

VP Corporate Communications, EVRY +47 922 09 735 jorn.bremtun@evry.com

viola.jpg

Viola Hellström

VP Communications, Financial Services +46 737 08 17 27 viola.hellstrom@evry.com