Låt mig styra tidtabellen

Andreas Lindén - 20 mar 2018

Jag gillar fotboll och går ibland på matcher. Men jag gillar inte situationen som ofta uppstår efter. För ett tag sedan var jag på en stor fotbollsmatch i Malmö. När matchen var slut skulle plötsligt 20 000 personer lämna stadion. Många av dem skulle så klart med bussen. Det var trångt, bussarna fylldes snabbt, folk var otåliga och många fick vänta på nästa buss. Själv bestämde jag mig för att gå till en busshållplats en bra bit bort för att slippa trängas.

Det här sker ofta efter konserter, matcher eller andra event runt om i landet. Tänk om vi hade ett smartare system som anpassar trafiken efter behoven. En prediktiv trafikanalys som känner av var det befinner sig mycket folk och sedan planerar utifrån det. Som när jag var på matchen i Malmö. Tänk om det då hade satts in ledbussar (dragsspelsbussar – för er som inte är lika trafiknördiga som jag) med tätare trafiktäthet. Problemet hade varit löst.

Vi är idag väldigt styrda av tidtabeller. Men borde det inte vara tvärtom? Att det är vi som styr tidtabellen. Ofta registrerar kunden sin biljett när resan startar, men inte när den avslutas. Det medför att transportbolagen endast vet var resenärerna påbörjade resan men inte var de gick av. Vet man istället var kunderna går av så kan man följa reseflödet på ett helt annat sätt och anpassa trafiken efter det.

Sen har vi reseplanerarna som idag är väl utvecklade, men ändå inte optimalt utformade. Jag bor i Midsommarkransen, söder om Stockholm, och jag jobbar i Solna, norr om Stockholm. Det finns tre olika sätt för mig att åka kommunalt till jobbet. Pendeltåg, tvärbana eller tunnelbana. Dörr till dörr tar resvägarna ungefär lika lång tid men de kräver olika mycket insats av mig. Med pendeltåget så måste jag promenera ungefär 20 minuter medan jag med tunnelbanan endast måste gå någon minut. Jag brukar välja resväg utifrån väder och humör.

Dra nytta av detta! Integrera en träningsapp med reseplaneraren. När kunden då söker resväg får personen, utöver den snabbaste resvägen, även förslag på hur man kan kombinera resan med träning. Till exempel ”samla 2 000 extrasteg genom att testa att gå till en annan station idag” eller ”idag är det många som reser med tunnelbanan så varför inte promenera till busstationen tio minuter bort så slipper du trängas”. Både ett roligt sätt att främja hälsan och ett bra sätt att få resenärerna att pröva på alternativa resvägar.

I sommar ska jag se Foo Fighters på Ullevi. Då hoppas jag att jag slipper trängas på spårvagnen efter konserten.

Läs mer här om morgondagens resande

Andreas Lindén är Key Account Manager på EVRY och jobbar inom branscherna Retail, Transport and Logistics.