presspagetop_eng.jpg

Click here to subscribe to press releases from EVRY!

Tillverkande industri – vi behöver prata om en sak

Alexandra Andersson - 8 nov 2018

 EVRY_Alexandra_Andersson_Blogg (003)
Det finns en speciell sorts känsla, karaktäriserad av otålighet och frustration. Den infinner sig när någon som står en nära velar av och till, när beslutet verkar så enkelt för en själv. Jag vill inte vara den som pekar med hela handen, så jag försöker ge råd och leda in beslutet på rätt väg – men velandet är ibland obegripligt. Just nu är det inte bara en person som står och velar; det är en hel bransch – den tillverkande industrin.

Jag har förundrats över vår tillverkande industri sen jag var liten. När du inte växer upp i en storstad är det svårt att missa gruvorna, bruken och de stora fabrikerna där du tar en enkel råvara och förädlar det till någonting helt annat. Magi! Tillverkande industrin är – bokstavligt talat – stöttepelarna i vårt samhälle.

Magi eller information?

Men den här magiska förädlingen är faktiskt inte magisk. Det handlar till viss del om hårt arbete, men mest om kunskap och informationsdelning. Om du inte vet hur du förvandlar trä till papper eller järnflisor till stålbalkar så behöver du information. Om du vet hur du gör men behöver förnya dina processer för att bibehålla din konkurrensfaktor, eller för att arbeta säkrare, så behöver du ännu mer information.

På ett av mina kundbesök fick jag se två olika produktionsled. Det enda ledet var fullt automatiserat, det andra ledet var fortfarande manuellt. Det besöket fick mig att inse hur pass öppenhjärtigt den tillverkande industrin har tagit till sig digitaliseringen och automatiseringen när det kommer till själva produktionen. Men, informationsflöden är a och o för att vår tillverkande industri ska kunna arbeta säkrare och effektivare – så varför brottas vi fortfarande med tradiga pdf:er, analoga kataloger och torra dokumentbibliotek som maskerar sig som moderna appar? 

Information är råvaran du måste förädla

Jag och mina kollegor märker ofta av ett starkt behov av få ett fungerande och lättillgängligt informationsflöde. Men det är inte det behovet vi är där för att lösa. Ligger problemet i en gammalmodig syn på information; att information är någonting som bara ”ska finnas” på plats? Eller är det helt enkelt för att uppdaterade och smarta informationsflödesinvesteringar inte syns på kvartalsrapporten, trots att effekterna tillkännager sig väldigt snabbt därefter? Oavsett varför, så kommer du inte komma undan med det längre; du kommer bli omsprungen av de som inser värdet av att behandla information som den mest värdefulla råvaran att förädla.

Några som har insett värdet av information och informationsspridning är SKF. Mitt tips är att läsa en intervju med Peter Mathiessen på SKF och få en bild av hur en app har möjliggjort för de att dela information till rätt personer vid rätt tidpunkt. Jag gillar hur de har tänkt på slutanvändaren hela vägen; enkelhet, användarvänligt och relevans. 

 Läs intervjun med Peter Mathiessen på SKF här.

/Alexandra Andersson  

Alexandra Andersson är ansvarig för EVRYs erbjudande inom Skogsindustrin. 

 

geir.jpg

Geir Remman

VP Corporate Communications, EVRY +47 970 55 017 geir.remman@evry.com

jorn.jpg

Jørn Bremtun

VP Corporate Communications, EVRY +47 922 09 735 jorn.bremtun@evry.com

viola.jpg

Viola Hellström

VP Communications, Financial Services +46 737 08 17 27 viola.hellstrom@evry.com