Träffa de som skapar framtiden

Nanna Gordon - 20 sep 2018

evry_grads

Det finns inget bättre än att träffa nya människor från världens alla hörn som vill göra världen till en bättre plats med hjälp av smart teknologi. Varje år tar vi in Graduates och Trainees som lär sig om olika områden inom IT, där de under året får chans till att både dela med sig av och förvärva värdefull kunskap. Årets program gick precis av stapeln, och vi satte oss ner med tre av våra Graduates - Sindhusha, Katriina och Thea - och bad dem berätta lite mer om sig själva.

Berätta gärna mer om dig själv och din bakgrund! Har du alltid varit intresserad av IT?

K: Hemma i Finland studerade jag till att bli materialingenjör, och för att komplettera min utbildning flyttade jag till Sverige där jag läste en master i Industrial Management and Innovation. Mitt intresse för teknik och företagande inom textilindustrin har alltid varit stort och jag älskar att upptäcka och lära mig nya saker, samt att kunna överföra kunskap och lärdomar från ett typ av fält för att tillämpa den i ett helt annat sammanhang.

S: Jag läste en master i Datorvetenskap på Blekinge Tekniska Högskola. Just datorvetenskap har alltid varit det självklara valet för mig och mitt intresse för teknologi och IT sträcker sig så långt jag kan minnas. Efter min examen började jag arbeta på en start-up. Där gjorde jag många olika saker som dagligen förändrade min arbetstitel – vilket är vanligt inom just start-ups. Det var ett kul jobb och jag trivdes bra, men jag kom tillslut till de punkt i mitt liv när jag kände ett behov av förändring och större utmaningar. Jag flyttade därför tillbaka till Stockholm för att leta efter ett graduate-program som matchade min tekniska bakgrund. Efter att ha träffat några olika personer som varit Trainees eller Graduates hos EVRY bestämde jag mig för att det var rätt plats för mig.

T: Min väg mot IT har inte alltid varit rak, men jag är glad att den har lett mig till var jag är i dag. Efter ett sabbatsår bestämde jag mig för att jag ville fortsätta studera design och ansökte därför till ett program kallat Interaction Design – med bara tre timmar kvar innan ansökan skulle in. Under första lektionen insåg jag att Interaction Design var väldigt långt från vad jag hade tänkt mig, och att jag gillade det skarpt. Jag började med tiden förstå att det är av stor vikt att alltid inkludera användare och intressenter i designerprocessen; det gör tjänsten värdefull. Jag spenderade tio veckor som praktikant på NetRelations parallellt med skrivandet av min avhandling, och i januari fick jag en heltidsanställning hos dem. Och nu är jag en av EVRYs Graduates!

Vilken är den största utmaningen för IT-företag inom den närmaste framtiden?

S: När jag först flyttade hit och började plugga samt jobba med IT, förstod jag hur få kvinnor det är som faktiskt jobbar inom IT-branschen. Hemma i Indien – där jag kommer ifrån– finns det ingen överrepresentation av något kön i de olika teknologiska utbildningsprogrammen. Här blev jag dock van vid att vara den enda kvinnan i rummet. Det är av stor vikt att fortsätta hålla kvinnor intresserade av IT, och i själva verket behöver vi fortsätta att hålla alla – oavsett kön – intresserade av IT. Att börja lära sig om IT ska vara lika lätt som det är att manövrera en iPhone.

T: Vi måste överväga det faktum att teknologin och dess utveckling redan har en stor inverkan på oss – och att den inverkan kommer öka med tiden. Med tanke på denna enorma effekt måste vi närma oss ny teknik på ett mer demokratiskt sätt. Tillexempel är AI och dess utveckling ett beslut som fattas av de som skapar den – inte något som beslutas av dem som påverkas av själva utvecklingen. För att på så sätt få en röst i frågan tror jag att det är jätteviktigt att utbilda människor för att de ska kunna få en åsikt i det hela. Jag tror även vi behöver se till så att människor blir mer medvetna i hur tekniken kan användas på ett säkert och ansvarsfullt sätt, för att kunna uppnå en viss digital balans.

K: Jag kan inte låta bli att hålla med de andra; utbildning är nyckeln för att fortsätta väcka intresse för att driva innovationen framåt hos människor. Det finns så många olika områden du kan arbeta med för att förbättra andras liv, tack vare IT, men de flesta människor tänker på IT och tror att det bara handlar om de mest uppenbara tekniska aspekterna, typ kodning. Om jag inte hade kommit i kontakt med och sett den innovativa sidan av IT skulle jag aldrig tänkt att det var den branschen jag skulle hamna i.

Det är år 2030 – vad skulle du vilja ha varit en del av?

T: När jag började lära mig om de olika möjligheterna med teknologi blev det viktigt för mig att använda teknologin för att förbättra människors liv. Jag skulle därför vilja ha bidragit till att utveckla MedTech, vilket jag anser har möjligheten till att drastiskt ändra människors liv till det bättre. Det är inte bara de olika tekniska delarna med MedTech som är fascinerande, utan det är själva samarbetet mellan tekniken och användarna från ett mänskligt perspektiv. Det är även inom ett område som behöver övervakning för att inte gå över gränsen. Till exempel, kan AI överprestera doktorer när det kommer till att ge rätt diagnoser. Det betyder nödvändigtvis inte att det bästa för mänskligheten är att få en diagnos via en app utan någon som helst mänsklig interaktion på andra sidan.

K: I dagsläget har jag inte ett sådant slutmål; jag är intresserad av allt vilket gör det svårt att välja. Eftersom jag är intresserad av olika områden betyder det att jag kan sprida kunskap kring olika områden, samt hjälpa människor att fatta bättre beslut. Men oavsett var jag i slutändan hamnar så är hållbarhet ett koncept jag vill ta med mig till bordet.

S: Utbildning är nyckeln till ett bättre liv, det är ingen fråga om saken. Utöver faktumet att det är fler barn i Indien som går i skolan än vad man kan tro, så finns det fortfarande barn som inte gör det. Med hjälp av teknologi skulle vi kunna ge varje barn en bra utbildning oavsett geografiskt läge. Detta tror jag kommer hjälpa oss att förverkliga den digitala värld vi alla pratar om, och som vi alla skulle vilja flytta in i. Tekniken kan till och med ändra den uppfattning vi har om en klassisk skola, där min åsikt är att självundervisning i kombination med guidade gruppträningar är rätt väg att ta.