Operationer på löpande band!

Nanna Gordon - 18 nov 2018

blogg_opsmile_evry_181113_1

13 november 2018 – fortsättningen på den långa operationsdagen.

Sista heldagen var vi med på operation i stort sett hela dagen för att följa två av de barn som vi ville följa genom hela processen (från screening tills att de blev utskrivna från sjukhuset). På operation kunde vi på nära håll studera plastikkirurgernas arbete. Enkel- och dubbel läppspalt, fistulas och gomspalter fixades till – fascinerande! Läppspalterna är högst prioriterade eftersom de gör störst skillnad utseendemässigt och inte tar så lång tid att åtgärda. Operationen gör att barnen inte blir lika utstötta och kan börja gå i skolan. Föräldrar till barn som har både läpp- och gomspalt informeras om att de kan komma tillbaka nästa gång Operation Smile är på plats och att de då även kan få gommen lagad.

Karin var osäker på om hon skulle klara att stå så länge och så nära i de varma operationsrummen (hon har tidigare varit med och observerat en bukoperation på Sahlgrenska och var då på väg att svimma), men det gick toppenbra. Operation Smile hade fått tillgång till två operationsrum på sjukhuset och de utnyttjades till max. Tre patienter opererades samtidigt i det ena och två patienter i det andra; hade det funnits ytterligare en plastikkirurg i teamet hade det varit tre patienter även i detta rum. Det var varmt och fuktigt i båda rummen, men i det rum som hade tre patienter var det markant varmare. Normalt opereras endast en patient åt gången per rum.

blogg_opsmile_evry_181113_2

Karin klarade operationrummen hela dagen – starkt!

Flickan med lärarinnan som vi skrivit om i ett tidigare inlägg träffade vi av en slump uppe på avdelningen. Nu var även pappan med på sjukhuset. Det var så roligt att kunna ge lite fina saker även till denna lilla tjej som verkligen fått en tuff start i livet.

Kirurgerna arbetar snabbt och på en dag opereras ca 6-7 patienter per bord och dag. En läppspalt tar ca 1 timme och en gomspalt ca 3 timmar eller mer, så det blir långa dagar. Emma och jag åkte när de sista patienterna nästan var klara på operation och skulle till uppvaket. Då var klockan nästan halv tio på kvällen och vi var helt slut av alla intryck. Men för många av volontärerna fortsatte dagen till halv 12 innan dom kunde lämna över till nattsköterskorna.

blogg_opsmile_evry_181113_3

Sista spurten på kvällen!

Egentligen borde vi gått direkt till rummet, bloggat lite och sedan släckt lampan, men eftersom det var sista kvällen ville några av de svenska volontärerna att vi skulle ta gå ut på stan och äta. Nåja, sova får vi göra när vi kommer hem...

Efter att i flera dagar gått upp tidigt (frukost kl 06.30) och sedan inte kommit i säng i tid (bloggat till kl 01.00) varje dag är energidepåerna nu tömda. Tur att vi delar rum för de två sista dagarna vaknade Karin inte av väckarklockan, som fick ringa på i fem minuter innan Emma lyckades skaka liv i Karin!

Även om vi snart går på knäna är vi så otroligt tacksamma för allt vi fått möjligheten att uppleva vilken skillnad EVRYs sponsring av Operation Smile gör för barnen.

/Karin och Emma