Sista dagen

Nanna Gordon - 18 nov 2018

blogg_opsmile_evry_181114_1

14 november 2018 – att säga hej då.

Dagen började med frukost och morgonmöte 6.30, där vi som representanter från EVRY avtackades. Sedan önskade vi att få åka till patienthotellet för lite spex och för att dela ut leksaker, pennor, papper och kläder som vi samlat in i Sverige.  Vi trängde in oss alla tre med packning och allt i en tricykel. Bara det var en syn för gudarna...

blogg_opsmile_evry_181114_2

Trångt men glada!

Vi såg ett stort behov av dessa saker vid vårt tidigare oplanerade besök. Presenterna var lika uppskattade av föräldrar och barn. En 16-årig kille blev överlycklig av att få en EVRY-reflex och några gosedjur till sina syskon hemma. Tyvärr var det inte lika fullt på patienthotellet den här gången eftersom många barn redan blivit opererade, men dom som var kvar blev desto lyckligare.  När vi kände oss klara åkte vi vidare till sjukhuset för att träffa de patienter vi följt från screening till operation. Det har varit spännande att få följa dem. Några barn kommer behöva ytterligare operationer beroende på vilken typ av spalt de har. Det är vanligt att man gör operationer i etapper och därför är det viktigt att fortsätta dessa volontärprojekt.

blogg_opsmile_evry_181114_3

Spex och presentutdelning!

Under dagen hann vi även vara med på en sista operation innan det var dags att säga hejdå till våra patienter och fantastiska Operation Smile-kollegor, som fortsätter arbetet till på lördag. Vi känner oss otroligt stolta över EVRYs sponsorskap av Operation Smile och den skillnad det gör för världens barn.

Den här veckan med Operation Smile ha varit helt fantastiskt på de mest skilda vis. Om vi skall försöka sammanfatta veckan med några få ord skulle det bli – VILKA HJÄLTAR! Alla dessa barn som tappert väntar på sin tur; vid screening, på patienthotellet, på avdelningen inför operation samt på att få åka hem efter operation. Utan att klaga eller bråka i varma små rum, utan luftkonditionering och utan något som helst att roa sig med. Och även efter operation; så tappra, trots att de har så ont.

Och vi får inte glömma alla volontärer som ger med hela hjärtat, både av sin tid och kunskap till dessa utsatta barn. Underbara människor som jobbar under enkla förhållanden och åstadkommer mirakel. Alla lika betydelsefulla och viktiga. Alla ger dom sitt yttersta från morgon till sen kväll. De lokala volontärerna från Filippinerna har endast 2,5 vecka semester per år och den viker dom åt att delta i uppdrag för Operation Smile. Vilka fina människor.

Tack för att du har följt med oss på vår resa!

/Emma och Karin